Ce reprezintă o licenţă pentru aplicaţia SAF-T Smart Validator®?

Licenţa pentru aplicaţia SAF-T Smart Validator® reprezintă dreptul de utilizare al aplicaţiei pe toată durata de viaţă a aplicaţiei împreună cu dreptul de instalare pe oricâte staţii de lucru. Toate actualizările ulterioare ale aplicaţiei sunt gratuite şi nu există abonament lunar / anual sau perioade de subscripţie.

Proprietăţile unei licenţe sunt următoarele:

  • ID client - Reprezintă CUI (Codul Unic de Înregistrare) al persoanei juridice care a achiziţionat o licenţă şi pentru care a fost emisă factura de către S.C. UBICUU SOFT PROD S.R.L.

ID client identifică în mod unic o licenţă validă şi un proprietar de licenţă (client). Acest număr nu poate fi modificat ulterior.

  • Număr maxim coduri unice CIF admise pentru validare - Reprezintă limita superioară a numărului de CIF-uri distincte care apar în validarea fişierelor de tip SAF-T. Un CIF raportat într-un fişier de tip SAF-T este identificat prin valoarea tag-ului RegistrationNumber din secţiunea Header.

Acest număr este setat iniţial la plasarea unei comenzi pe pagina de Internet https://www.smartvalidator.ro şi este transferat în licenţa pentru aplicaţie, după confirmarea plăţii şi emiterea facturii.

Numărul maxim de coduri unice CIF admise pentru validare poate fi ulterior mărit prin plasarea unei comenzi de upgrade, confirmarea plăţii şi emiterea facturii de upgrade. Pentru mai multe detalii accesaţi secţiunea Cum se cumpără o licenţă.

  • Cod activare - Reprezintă un cod unic, format din 16 caractere alfanumerice, asignat unui ID client. Codul de activare este primit pe adresa de Email a clientului identificat cu ID client (adresa de Email este cea înregistrată pe pagina de Internet https://www.smartvalidator.ro la plasarea comenzii iniţiale de achiziţie) după confirmarea plăţii pentru comanda iniţială şi emiterea facturii. Acest cod nu poate fi modificat ulterior. Se recomandă nedivulgarea codului de activare către terţi.

Combinaţia ID client plus Cod activare se foloseşte pentru activarea aplicaţiei pe fiecare staţie de lucru.


Ce reprezintă modul "demo" pentru aplicaţie?

La prima instalare a aplicaţiei pe staţia de lucru (sau atunci când nu există o conexiune activă la Internet), aplicaţia rulează în modul demo şi are următoarele limitări:

  • Nu este activă validarea modală.
  • Se poate valida un singur cod CIF din declaraţiile de tip SAF-T.
  • Pot fi efectuate maxim 10 validări.
  • Dimensiunea fişierului XML de tip SAF-T nu poate depăşi 1 MB.


Este necesară declararea fiecărui CIF unic în parte la achiziţia unei licenţe?

Nu. La achiziţia unei licenţe (vezi secţiunea Cum se cumpără o licenţă) se alege doar un număr între 1 şi 10 pentru codurile CIF unice admise în validare. Acest număr poate fi ulterior mărit printr-o comandă de upgrade (vezi secţiunea Cum se cumpără o licenţă).


Deţin o licenţă validă şi doresc activarea acesteia în aplicaţia instalată. Cum procedez?

Accesaţi în aplicaţie secţiunea Configurări apoi introduceţi în câmpurile dedicate ID client şi Cod activare (primit pe adresa de Email) şi apăsaţi butonul Activare.


Deţin o licenţă validă care cuprinde un număr maxim de 5 coduri unice CIF admise pentru validare. Cum procedez pentru a mări acest număr la 10?

Vezi secţiunea Cum se cumpără o licenţă.


Deţin o licenţă validă care cuprinde un număr maxim de 5 coduri unice CIF. Dar am constatat că nu am nevoie decât de 2 CIF-uri pentru validarea fişierelor SAF-T. Mi se poate returna suma plătită pentru cele 3 CIF-uri nefolosite?

Răspunsul este nu. Oricum, reţineţi faptul că licenţa pentru cele 5 CIF-uri unice admise pentru validarea declaraţiilor este valabilă pe timp nelimitat şi oricând pe viitor pot apărea situaţii în care veţi putea folosi diferenţa de numere unice neutilizate.


Am cumpărat o licenţă pentru un singur CIF dar, din greşeală, la prima validare, am ales un fişier de tip SAF-T care are un alt CIF decât cel pe care doresc să îl validez în mod normal. Cum pot să validez în continuare codul CIF corect (pentru care efectiv am cumpărat licenţa)?

Recomandăm să luaţi legătura cu suportul nostru tehnic pentru a lămuri şi rezolva acest aspect.


Dacă am obţinut o suplimentare a numărului de coduri unice CIF, este nevoie să (re)activez din nou licenţa în aplicaţie?

Nu este necesară reactivarea licenţei pentru aplicaţie.

Pe toată perioada rulării aplicaţiei va fi afişat numărul maxim de coduri unice CIF admise pentru validarea declaraţiilor. Acest număr se actualizează automat când plata unei comenzi de upgrade este confirmată. Vezi şi secţiunea Cum se cumpără o licenţă.


De ce se foloseşte termenul de CIF pentru numărul de coduri unice admise pentru validare?

Termenul CIF (Cod de Identificare Fiscală) este considerat mai general decât termenul CUI (Cod Unic de Înregistrare) sau decât termenul CNP (Cod Numeric Personal).

Un CIF poate fi CUI sau CNP, pentru că poate identifica în mod unic o persoană juridică (după CUI) sau o persoană fizică (după CNP).